شکرگزاری و نقش آن در رشد و توسعه فردی
بر طبق تحقیقات معتبر علمی ، انجام شکرگزاری تاثیرات مثبت زیادی بر افراد مورد مطالعه داشته است ؛ از جمله در زمینه سلامتی ، روابط ، ثروت ، ارتقای شغلی و به طور کلی رشد و توسعه فردی.پس بهتر است هر چه بیشتر با مقوله شکرگزاری مأنوس باشیم.
در این مقاله قصد داریم اطلاعاتی در اختیار شما بگذاریم برای ایجاد انگیزه و اقدام به شکرگزاری.
اولین قدم برای بهره مندی از تاثیرات مذکور ، آگاهی از روند افزایش مهارت شکرگزاری است. به این منظور، ابتدا سطوح و مراتب شکرگزاری معرفی می شود تا مسیر مشخصی برای دستیابی به جایگاه شکرگزاری پیش رویتان نمایان شود.
سطوح و مراتب شکرگزاری
برای افزایش حس قدردانی، باید تصمیم بگیریم در جاده ای به نام شکرگزاری قدم گذاشته ؛ و به تدریج از حالت ناسپاسی دور و دور تر شویم و سپاسگزاری خود را تقویت کنیم.
خوشختانه افراد زیادی این سفر را طی کرده و به مراتب بالای شکرگزاری دست یافته اند و تجربیات خود را در اختیار دیگران گذاشته اند.
اما با وجود این آموزش ها و تمرینات ، موانع دستیابی به شکرگزاری هم زیاد است که باعث عدم تمایل به شروع و یا ادامه مسیر می شود. آگاهی از مراتب شکرگزاری و عوامل موافق و مخالف موثر بر آن , راه غلبه بر موانع را هموارتر میکند.
قابل ذکر است که در مسیر شکرگزاری , مقصد مشخصی وجود ندارد ؛ چون شکرگزاری نهایتی ندارد. مهم این است که در مهارت شکرگزاری حرکت رو به جلو داشته , و طی کردن مراتب بالاتر را مد نظر داشته باشیم.
قدم اول : شکرگزاری نسبت به آنچه داریم
انجام این مورد یعنی تمایل به آغاز سفر در جاده شکرگزاری !
یک الگوی مناسب در این زمینه می تواند کتاب جذاب « معجزه شکرگزاری » اثر خانم راندا برن باشد. با انجام دوازده تمرین اول این کتاب , عبور از این سطح از شکرگزاری , به راحتی امکانپذیر است .
انجام قدرتمندانه و متمرکز این مرحله , زیربنای محکمی برای مراحل بعد است ؛ و فواید بیشتری از شکرگزاری را نصیب افراد میکند.
قدم دوم : به کار گیری قدم اول برای تغییر شرایط زندگی
اگر قدم اول را جدی بگیریم , هویت ما تغییر می کند ؛ و از یک انسان ناسپاس و طلبکار تبدیل می شویم به فردی سپاسگزار و قدردان !
مسلما این تمرینات و این تغییر هویت ها , مراتبی دارند. عمق , شدت و میزان شکرگزاری قابل افزایش است. هرچه تمرینات با کیفیت و کمیت بیشتر انجام شود , تغییر هویت مذکور , کم یا زیاد خواهد بود. بر همین اساس , قدرت و سرعت ما برای تغییر شرایط هم متفاوت خواهد بود.
قدم سوم : مراتب والای انسانی و انجام اقدامات نوع دوستانه
با انجام دو قدم اول و دوم , تغییرات فاحشی در زمینه های مختلف زندگی شکل میگیرد ؛ از جمله در زمینه ثروت , سلامتی , روابط و هرآنچه که تمایل داریم داشته باشیم. با رسیدن به حد قابل قبولی از آرامش و رضایت , تمایلات جدید و متفاوتی پیدا میکنیم. بر این موضوع آگاه می شویم که کمرنگ بودن شکرگزاری , عامل بسیاری از ناملایمات , نارضایتی ها و تنش ها در سطوح مختلف جامعه است ؛ از جمله خانواده ها، ساختارهای اداری، تجاری و ... .
وقتی انسان ها متوجه شوند با انجام قدم به قدم شکرگزاری , تاثیرات عالی بر روحیات و شرایط خود و عزیزانشان می گذارند ؛ آنگاه انگیزه قدرتمندی خواهند داشت تا در سایر حوزه های اجتماعی هم ، از این راهکارها کمک بگیرند و جامعه سالم تری ایجاد کنند.
نمونه چنین تصمیمات و اقداماتی، در همه برحه های تاریخی و همه سرزمین ها وجود دارد.
در عصر حاضر نیز ، به لطف استادانی همچون استاد علی مقدم (چله شهد و شکردر فضای مجازی) و نویسنده های توانایی همچون راندا برن (کتاب معجزه شکر گزاری) ، به آسانی میتوان به مهارت شکر گزاری دست پیدا کرد.
همچنین راه های دیگری هم در این زمینه کمک کننده اند ؛ از جمله قرآن یا دیگر آموزه های مذهبی در دیگر ادیان و آیین ها. شکرگزاری نجات بخش انسان هاست. بزرگان و عرفای گذشته در این زمینه بسیار سخن گفته اند. الگو برداری از آن شخصیت های با نفوذ هم ، راه دیگری برای پیشرفت در این موضوع است :
خوش باش که هر که راز داند داند که خوشی، خوشی کشاند
شیرین چو شکر، تو باش شاکر شاکر هر دم ، شکر ستاند مولانا
این مقاله با هدف تشویق شما عزیزان برای ورود به حیطه شکرگزاری نوشته شده است.
با در نظر گرفتن همه این مطالب ، بهانه ای برای ناسپاسی نمی ماند ؛ پس دست به کار شوید و این مسیر جذاب را با قدمی هرچند کوچک ، شروع کنید.