مقدمه :
نسل z، فرزندانی که تا چشم به جهان گشودند وارد فضای گوشی و فضای اینترنت شدند و به شدت وابسته به تکنولوژی هستند. این نسل که به آن نسل z یا نسل نت هم می گویند دارای خصوصیاتی هستن مثل ریسک پذیر و مسولیت ناپذیر ، ناسازگار و به راحتی نظر و احساس خود را بیان می کنند. علاقه شدید به ارتباطات مجازی و وسایل دیجیتال دارند. دوست دارند کارهای خود را آنلاین انجام دهند. علاقه مند به کسب و کارهای اینترنتی، علاقه به خلاقیت در پلنر و اپلیکیشن ها دارند. آزادانه و رها نظر خود را بیان می کنند. از طرفی ظهور رسانه های اجتماعی زمینه برای رهایی و آزادی در بیان نظرات بیشتر فراهم کرده است. این موضوع را به خوبی در سطح دانشگاه و در سطح جامعه به خوبی می شود مشاهده کرد. بهترین راه ارتباط با این نسل گفتگو است و با گفتگو و مذاکره می شود با آنها کنار آمد و دغدغه ها ،تفاوت ها ، موانع و مشکلات حل کرد.
تعریف نسل z یا نسل نت : این نسل به معنای واقعی در کلمه با یک موبایل در دست متولد شدند و این نسل با اعتیاد به کامپیوتر و گوشی شناخته می شود. حتی در دنیای کسب و کار هم به کار با گوشی و وسایل دیجیتال گرایش دارند و دنیای کسب و کار را تغییر می دهند. نسلی با ریسک پذیری بالا و عاشق خلاقیت و نوآوری در فناوری جدید تحقیقات و جستجوگری آنلاین هستند. از آن جایی که نسل نت همیشه در حال بررسی شبکه های اجتماعی هستند باید منتظر تغیییرات در دنیای کسب و کار باشیم. و از آنجایی که صاحبان کسب و کار نیازمند این تغییرات و تحولات برای رشد هستند پس باید پذیرای این نسل و تفاوت های آنها هم باشند و خودشان را با آنها وفق دهند.
پنج ویژگی نسل z :
نسل z شاخصه های زیادی دارد که در این جا به پنج تا از آنها اشاره می کنیم :
1- عملگرا بودن : این نسل مشکلات مالی و اقتصادی خانواده و جامعه را دیده و برای تامین مالی خود به کسب و کارهای فضای مجازی و کسب و کارهای آنلاین بپردازند. و با صرف وقت در فضای مجازی به پول برسند. و به دنبال سرمایه گذاری و کارآفرینی هستند. زیرا آنها هم نوجوانی هم جوانی در فضای مجازی بودند.
2-متولد عصر دیجیتال : غوطه ور بودن در فضای مجازی از مشخصه این نسل است. رشد آنها با رشد شبکه های اجتماعی و صفحات مجازی بوده و این تعامل زیاد و دسترسی فراوان به اطلاعات باعث ایجاد مشکلاتی هم شده که روان شناسان آنها را به عنوان مشکلات روان مطرح کردند. ازجمله تنش ها و استرس ناشی از آن که به دلیل دانش زیاد و وقت گذرانی در فضای مجازی است و این باعث می شود مهارت های اجتماعی در فضای واقعی آنها پایین باشد.
3- چالش های روانی متفاوت :
بزرگ شدن همراه با فضای مجازی مشکلات روحی و روانی زیادی برای این نسل ایجاد کرده است. صرف ساعت ها وقت در فضای مجازی باعث شده این نسل بیشتر در حالت تنهایی خود باشد که خود این امر باعث تنهایی ، افسردگی ، فردگرایی ، کاهش هوش هیجانی باشد. نسل z به شدت فردگرا است. تعداد دوستان زیاد در شبکه های اجتماعی اما با این حال تنها و فردگرا هستند. فردگرایی یعنی حرکت در راستای رسیدن به اهداف فردی و بالاتر دانستن اهداف فردی در برابر اهداف جمعی .
4-مصرف کنندگان زیرک :
با ظهور اینترنت و گسترش شبکه های اجتماعی و فروشگاه های اینترنتی و تنوع خرید اینترنتی آنها خرید های خود را اغلب اینترنتی انجام می دهند. نسل z بی پروا نظر خود را در صفحات اجتماعی به اشتراک می گذارد وراحت بیان می کند.
5- پیشرو در سیاست :
نسل z ترجیح می دهد عقاید خود را داشته باشد. کمتر به محافظه کاری می پردازد. این نسل با تحولات پرشتاب پیش می رود. که این خود باعث شکاف نسلی در جامعه می شود. و با دسترسی آزاد در اینترنت به جهان متفاوت عمل خواهد کرد. این نسل گفتمان رسانه ای را به راحتی قبول نمی کند و علاقه واشتهای زیادی به پشت پرده درآوردن دارد.
ورود نسل z به بازار کار :
این نسل در ورود به بازار کار تغییراتی ایجاد می کند و هم خود پذیرای تغییرات است. به عنوان مثال در زمان کرونا خیلی از نسل z ها وارد بازار کار به شکل کسب و کار اینترنتی شدند و یاد گرفتن در بحبوحه مشکلات مالی و بحران اقتصادی وارد مشاغل اینترنتی شوند و با سبک زندگی خود انطباق دهند.
سخن آخر : احترام گذاشتن و دیده شدن برای نسل z بسیار اهمیت دارد. اگر می خواهید ارتباط خوبی با این نسل برقرار کنید به این مورد توجه کنید . ارتباط موثر با آنها برقرار کنید تا بتوانید از هوش و توانمندی های آنها بهرمند شوید. اگر نیروهای نسل نت وارد سازمان شما شدن به میزان علاقه آنها به فناوری ها و اینترنت توجه نموده و شغلی در این حوزه به وی بسپارید. این نسل ، نسل دیجیتال های مادرزاد هستند پس پذیرای تفاوت آنها باشیم تا در سازمان بتوانند فعالیت های به روز داشته باشند.